TOP 8 filmových scén, ktorým dodal čaro práve klavír

TOP 8 filmových scén, ktorým dodal čaro práve klavír

K dobrým filmom patrí odjakživa fascinujúca hudba. Zvoliť vhodnú skladbu v kľúčovej scéne nie je vôbec jednoduché, no práve toto umenie dokáže doviesť celý film do dokonalosti a pridať to správne čaro. Určite si aj vy pamätáte mnohé filmy, ktoré vám učarovali a utkveli v pamäti práve kvôli nezabudnuteľnej atmosfére, na ktorej sa podieľala najmä hudba. Pripomeňte si týchto 8 filmových scén, kde práve klavír zohral významnú úlohu a urobil z nich neopakovateľné a krásne.

Pianista (Roman Polanski, 2002)

Scenár Pianistu vychádza z autobiografie poľského klaviristu Wladyslawa Szpilmana, a tak je film s klavírom priamo spätý. Počas dojímavej drámy z obdobia Druhej svetovej vojny zaznie mnoho krásnych klavírnych skladieb, no kľúčovou sa stane Chopinova balada g mol. Klavirista je nájdený v dome, v ktorom sa skrýva, nemeckým oficierom. Ten Wladyslawa prinúti hrať na klavíri a potom, ako si vypočuje jeho talent, nechá ho žiť a dokonca mu dodáva jedlo na prežitie.

Veronika sa rozhodla zomrieť (Emily Young, 2009)

Dráma napísaná podľa rovnomennej novely od Paula Coelha. Mladé dievča z Ljubljany trpí depresiami a rozhodne sa spáchať samovraždu. Skončí na klinike, kde sa zoznamuje s mladým Eduardom, ktorý trpí schizofréniou a o nikoho sa nezaujíma. Zamilujú sa do seba a práve jej hra na klavíri predstavuje kľúčovú scénu, kedy sa začne mnohé u obidvoch postáv lámať.

Americká krása (Sam Mendes, 1999)

V tejto dráme sa dostane muž do krízy stredných rokov. Je zmätený zo života, začne fajčiť marihuanu a zahľadí sa do kamarátky svojej 16-ročnej dcéry. Jeho život končí nedorozumením, kedy je zastrelený otcom chlapca, ktorý sa domnieva, že jeho syn je gay. Napriek tomu zomiera šťastný. Celý film je popretkávaný dojímavými zábermi, počas ktorých v pozadí zaznieva jemná klavírna skladba Thomasa Newmana.

Prečítajte si tiež: Hit z filmu Zrodila sa hviezda v novom šate: Vypočujte si pieseň Shallow v romantickej klavírnej úprave!

Amélia z Montmartru (Jean-Pierre Jeunet, 2001)

Romantická francúzska komédia o mladej Amélii s podivným životom a ešte podivnejším vnímaním sveta, ktoré sa pre ňu skladá z drobných a zvláštnych radostí. Počas svojho života zažíva tie najčudnejšie situácie, ktoré ju ale nakoniec dovedú k nájdeniu svojej lásky. Počas celého filmu zaznieva romantická klavírna skladba, o ktorej píšem aj v mojom ďalšom článku o tipoch pre piesne na svadobný obrad.

Pláž (Danny Boyle, 2000)

Mladý Richard sa rozhodne odcestovať do Thajska, aby si užil život a zažil nové dobrodružstvá. V lacnom hoteli stretáva nadrogovaného pomätenca, ktorý mu však odovzdá mapu a porozpráva príbeh o čarovnom nepoškvrnenom ostrove, raji na Zemi, kde sa turisti len tak nedostanú. Richard sa naň naozaj vydá, no ostrov má pre neho prichystaného oveľa viac ako očakával. Kľúčová skladba filmu je krásny song Porcelain od Moby.

Trainspotting (Danny Boyle, 1996)

Britská čierna komédia z prostredia drogovo závislých mladíkov o tom, ako sa snažia pretĺkať životom po svojom. Štvorica chlapov spolu zažíva neobvyklé situácie, miestami komické, inokedy tragické. Hlavná postava Mark sa niekoľkokrát pokúsi o návrat do normálneho života, no drogy a stará partia si ho akosi vždy nájdu. Jedno poobedie sa Mark heroínom predávkuje a počas tohto zážitku ho sprevádza pochmúrny song Perfect day od Lou Reed.

Twilight (Catherine Hardwicke, 2008)

Americká romantická upírska sága, okolo ktorej vznikol po celom svete obrovský ošiaľ. Hlavné postavy Bella a Edward si získali davy fanúšikov a samotní herci sa dali načas dokopy aj v súkromnom živote. Sága je plná temných snímok, boja medzi upírmi a vlkodlakmi, ale aj romantických situácií, čo skvele dopĺňa klavírny song River flows in you od Yiruma, ale aj iné krásne balady.

Prečítajte si tiež: TOP 10 skladieb z filmov na prvý svadobný tanec: Tieto pesničky to povedia za vás!

Čokoláda ( Lasse Hallström, 2000)

Romantická dráma sa odohráva vo francúzskej dedinke, kam sa Vianne s dcérou rozhodnú pricestovať a otvoriť si obchod s čokoládou. Má však aj neobvyklý dar uhádnuť zvláštne vášne dedinčanov a uspokojiť ich tou správnou čokoládou. Po čase sa do dedinky prisťahuje aj Rouxe, ktorý odhalí jej vlastné skryté túžby. Filmom sa ozýva aj táto nádherná klavírna skladba od Erika Satie – Gnossienne.




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.