Hudba na svadbu: Skvelý tip, ako sa úžasne zabaviť a ušetriť!

Hudba na svadbu: Skvelý tip, ako sa úžasne zabaviť a ušetriť!

Hudba je kľúčovou ingredienciou každej svadobnej hostiny. Sprevádza mladomanželov počas špeciálnych momentov, vyzve hostí do spevu a tanca a celej svadbe dodáva ten správny náboj. Dobrá svadobná kapela vytvorí svojim hudobným galapredstavením neopakovateľnú atmosféru, bude vás však pravdepodobne stáť viac ako 1000 €. Čo robiť, ak si chcete počas vášho veľkého dňa užiť zážitok zo živej hudby, no zároveň by ste naň neradi minuli takú veľkú časť vášho svadobného rozpočtu? V nasledujúcom článku mám pre vás skvelý tip na hudbu na svadbu, s ktorou sa úžasne zabavíte, a ešte aj niečo ušetríte!

Zažite romantickú svadbu v sprievode nádherných tónov klavírnej hudby.

Je lepšou alternatívou kapela alebo DJ?

Uvažujete nad tým, akú hudbu na svadbu zvoliť? Každý svadobný pár má svoje vlastné preferencie a obľúbený hudobný štýl. Preto na otázku, či mať na svadbe živú hudbu, alebo radšej DJ, neexistuje žiadna objektívna odpoveď. Poďme si teda najskôr uviesť výhody a nevýhody oboch alternatív.

Svadobný DJ

Veľmi podstatnými prednosťami diskdžokeja oproti živej kapele sú jeho širší repertoár a spravidla nižšia cena. DJ môže na svadbe zahrať na želanie prakticky ktorúkoľvek pesničku od vášho obľúbeného interpreta. Dobrý DJ sa stará o hudobnú produkciu počas celej svadobnej hostiny. Často je to práve on, kto rozbieha zábavu, pozýva ľudí do tanca a rovnako celé podujatie moderuje. Pre hostí si môže tiež pripraviť rôzne hry a zábavné aktivity, čím ešte viac obohatí a spestrí priebeh celej svadby.

DJ na svadbu

Prečítajte si tiež: Oslavujte pri živej hudbe, ktorá pohladí dušu i roztancuje!

Hudobná skupina

Živá hudba prinesie na svadbu skutočné emócie. V porovnaní s nahrávkami znejúcimi z reproduktorov je totiž vystúpenie kapely oveľa výnimočnejšie a osobnejšie. Hudobná skupina vám predvedie súkromný koncert, ktorý na svadobnej hostine vytvorí okrem zábavy aj nezabudnuteľný zážitok. Členovia kapiel sú navyše väčšinou rodení zabávači, ktorí hostí na svadbe rozveselia nielen krásnou hrou, ale veľakrát aj vtipmi, situačným humorom a dobrou náladou.

Kapela na svadbu

Na druhej strane, repertoár kapely je často obmedzený na jeden hudobný štýl a limitovaný počtom skladieb, ktoré má naskúšané. V porovnaní s DJ-om tiež ide zvyčajne o drahšiu alternatívu hudby na svadbu, keďže ľudí, ktorí si budú vyžadovať pohostenie a honorár za svoju prácu, bude v prípade svadobnej kapely viac.

Prečítajte si tiež: Kapela na svadbu: 3 dôvody, prečo o nej (ne)uvažovať!

Svadobný hudobník

Ak je celá kapela pre vašu peňaženku príliš veľkým sústom, skvelým tipom, ako na svadobnej hudbe trochu ušetriť, je osloviť sólového umelca. Rovnako ako v prípade DJ budete platiť len jedného človeka, a preto bude jeho odmena v porovnaní s väčším telesom pravdepodobne nižšia. Zároveň je jeho koncert osobný, keďže má, tak ako hudobná skupina, priamy kontakt so svadobčanmi.

Harmonikár na svadbu

V prípade muzikanta je častou prvou voľbou mladomanželov harmonikár, ktorý vďaka svojmu ľudovému hudobnému nástroju prinesie na svadbu kúsok slovenského folklóru. Jeho veľkou prednosťou je flexibilita. Harmonikár môže prechádzať priamo pomedzi stoly a zabávať svojou hudbou hostí takpovediac v centre diania. Mínusom tohto hudobníka však je, že je zväčša zameraný len na ľudový žáner.

Svadobná hudba, ktorá bude zážitkom

Ak však hľadáte originálnu hudbu na svadbu, ktorá bude zážitkom, rezervujte si vystúpenie klaviristu. Výnimočnosť a umeleckosť klavírnej hudby spočíva vo veľkej rozmanitosti, ktorá je častokrát až ohromujúca. Pianista dokáže s ľahkosťou prejsť od jemných tónov sprevádzajúcich svadobný obrad či slávnostnú večeru až k živelnému sprievodu neviazanej tanečnej zábavy. Oproti predošlým možnostiam sú jeho prednosti zjavné:

Ak ho budeme porovnávať s DJ, veľkým plusom prítomnosti klaviristu na svadbe je autenticita. Live piano koncert v podaní hudobného profesionála dodáva svadbe honosnú atmosféru, ktorú skladby znejúce z mixážneho pultu navodiť nedokážu. Pianista hrá naživo, vie improvizovať, ladne prepájať po sebe nasledujúce piesne a prispôsobovať ich tempo aktuálnej situácii.


Ako sme uviedli vyššie, nezanedbateľným plusom klaviristu ako samostatného hudobníka v porovnaní s celou kapelou je nižšia cena. Takisto treba spomenúť, že pianista je tiež súčasťou imidžu akcie. Jeho hra pôsobí umelecky a vznešene. Preto sa na udalosť, akou je svadba, mimoriadne hodí.

V porovnaní s harmonikou je zasa klavír oveľa prispôsobivejší hudobný nástroj. Kým heligonka je väčšinou zameraná len na piesne na ľudovú nôtu, piano nepozná v hudobných žánroch žiadne hranice. Počas svadby je potrebné dbať na preferencie všetkých svadobných hostí, aby ich hudba udržala v dobrej nálade a mohli sa tak baviť až do skorého rána. Preto je práve pianista správnou voľbou. V jeho podaní totiž znie krásne filmová i moderná hudba, ale aj temperamentné tanečné a ľudové skladby!


Prečítajte si tiež: Živá hudba na svadobný obrad: TOP 5 kombinácií, vďaka ktorým bude váš sobáš nezabudnuteľným zážitkom!

Hudba hrá na svadbe hlavnú úlohu

Hudba na svadbe doslova „hrá“ jednu z rozhodujúcich úloh. Od nej do značnej miery závisí, aká bude na svadobnej hostine atmosféra a ako sa zabavia vaši hostia. Preto by ste jej výberu mali venovať zvýšenú pozornosť. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, nezabudnite si overiť referencie vybraného hudobníka. V ideálnom prípade ho navštívte na koncerte aj osobne, porozprávajte sa tvárou v tvár a zoznámte ho s vašou predstavou a očakávaniami.

Ak je klavírna hudba niečo, čo na svadbe poteší vaše srdce, rád pre vás svojou hrou vytvorím výnimočný zážitok. Som pianista Peter Zbranek a už dlhé roky sprevádzam nevesty a ženíchov po celom Slovensku. Bude mi cťou navodiť pre vás nádhernú romantickú atmosféru na svadobnom obrade, pri gratuláciách, počas večere či pri prvom tanci. Navyše, piesňami na ľudovú nôtu a populárnymi slovenskými hitmi vás na svadobnej hostine poriadne roztancujem a rozospievam. Referencie od mladomanželov a ukážky mojej hudby nájdete na týchto webových stránkach. Okrem sólového live piano vystúpenia vám tiež môžem zahrať v duu PV Acoustic spolu s huslistkou Victoriou Linnen. ABBA, Coldplay, Queen, Ed Sheeran, Calum Scott, Lady Gaga a mnohí ďalší budú v našom klavírno-husľovom prevedení pre vás a vašich hostí doslova balzamom na dušu. Ak by vás zaujímali ďalšie informácie alebo cenová ponuka, prosím, neváhajte ma kontaktovať telefonicky, e-mailom na info@pianista.sk alebo prostredníctvom kontaktného formulára. Vaše otázky ochotne a rád zodpoviem.




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.