Hudba na oslavu: takto sa dokonale zabavíte aj ušetríte!

Hudba na oslavu: takto sa dokonale zabavíte aj ušetríte!

Hudba je základom každej významnej udalosti a ani oslava narodenín nie je výnimkou. Vytvára atmosféru, podčiarkne špeciálne momenty a prekryje malé nedostatky. Ak máte na oslave správnu hudbu, skvelá nálada je zaručená. To platí najmä vtedy, keď slávite okrúhle životné jubileum. Hudba na oslavu 30., 40., 50. či 60. narodenín veľmi často nie je len zábavou, ale tiež poctou a osobným ocenením oslávencovi. Ako ju ale vybrať, aby bol váš zážitok dokonalý? Dozviete sa v tomto článku.

Oslavujte v sprievode klaviristu. Zažite párty, na akú budú všetci ešte dlho spomínať!

Akú hudbu na oslavu zvoliť?

Pustili ste sa do plánovania narodeninovej oslavy a dochádzajú vám nápady, akú hudbu na túto rodinnú udalosť zvoliť? Pozrime sa teda spolu najskôr na jednotlivé možnosti a popíšme si v krátkosti ich plusy a mínusy:

Živá hudba alebo DJ?

Obe alternatívy majú svoje pre a proti. Hlavnou výhodou diskdžokeja je zväčša cena. Na celú akciu zvyčajne vystačí sám a jeho celková cena tak môže byť nižšia než honorár celej kapely. Stará sa o hudobnú produkciu, snaží sa rozprúdiť zábavu a často na rodinnej oslave funguje aj ako moderátor, ktorý zapája hostí do hier a tanca. V porovnaní s hudobnou skupinou navyše nie je limitovaný repertoárom naskúšaných skladieb, môže vám tak zahrať prakticky akúkoľvek pieseň!.

DJ na oslavu 60tky

Prečítajte si: Oslavujte pri živej hudbe, ktorá pohladí dušu i roztancuje!

Hudobná skupina či cimbalovka býva obyčajne drahšia, oslave narodenín však dodáva atmosféru súkromného koncertu. Hostia jej hudbu vnímajú ako niečo výnimočné a osobné. Na rozdiel od DJ-a, ktorý je siluetou za mixážnym pultom, živá kapela prináša na oslavu vrúcnosť a smiech. Jej členovia často rozprúdia zábavu dobrou náladou ešte skôr, než začnú spievať.

Kapela na oslavu 40tky

Kapela alebo muzikant?

Ak musíte strážiť rozpočet a na objednanie celej kapely nemáte dostatok financií, výbornou alternatívou hudby pre vašu oslavu bude samostatný muzikant. Ten sa podobne ako DJ nemusí o svoj zárobok s nikým deliť, preto býva jeho cena výhodnejšia. Zároveň však má tak ako kapela priamy kontakt s hosťami a dokáže vytvoriť príjemnú atmosféru súkromného predstavenia. Častou voľbou býva v tomto prípade harmonikár. So svojim nástrojom prinesie na oslavu nádych nostalgie a dokáže vám zahrať krásne piesne na ľudovú nôtu.

Harmonikár na oslavu 50tky

Prečítajte si tiež: Cena hudby na svadbu: Všetko, čo o nej musíte vedieť.

Všetko v jednom? Klavirista!

Klavirista je vo svete hudby na oslavu osobitou kapitolou. Jedinečnosť klavírnej hudby spočíva v jej veľkej variabilite. Bez najmenších problémov sa dokáže okamžite prispôsobiť dôstojným momentom pri večeri aj bujarej veselosti po nej. No, samozrejme, sú tu aj ďalšie nesporné výhody tohto riešenia:

V porovnaní s DJ-om je obrovským plusom pianistu autenticita. Krásna živá klavírna hudba navodí výnimočnú atmosféru, ktorú neosobné piesne prehrávané z reproduktorov vytvoriť jednoducho nedokážu. Pianista hrá v reálnom čase; ak je šikovný, dokáže improvizovať a prispôsobovať rýchlosť či prepájanie skladieb presne podľa aktuálnej potreby.


Oproti hudobnej skupine je výhodou klaviristu väčšinou nižšia cena. Kým pri kapele musíte počítať s tým, že zaplatiť treba každého jej člena, pianista bude na oslave hrať sám. Navyše, ak si prenajmete kapelu, mali by ste myslieť aj na jej občerstvenie. Oslavy sa tak akoby zúčastnilo niekoľko ľudí navyše. V neposlednom rade tiež musíte pre kapelu vyhradiť pomerne veľký priestor, ktorý vám potom môže chýbať pri stolovaní alebo tancovaní. Klavirista s prenosným stage pianom nezaberie oveľa viac miesta než dve vedľa seba postavené stoličky, no takisto vytvorí výnimočnú atmosféru naozajstného koncertu.


V porovnaní s harmonikárom je zasa klavír výrazne prispôsobivejší. Harmonika dokáže zahrať veselé aj clivé skladby, no jej repertoár je väčšinou obmedzený len na ľudovú hudbu. Vaši hostia však budú mať rôzny vkus a čo uspokojí jedných, nemusí ulahodiť iným. Keby sa počas celej akcie hrali len jednostranne zamerané pesničky, časť hostí by odišla domov s pocitom sklamania. Klavír oproti tomu nemá v hraných štýloch žiadne obmedzenia. Krásne zahrá moderné aj ľudové piesne, vážnu hudbu aj rezké skladby do tanca.

Pianista na oslavu 30tky

Prečítajte si: Playlist TOP 100 pesničiek na oslavu 50. narodenín!

Hudba je na oslave kľúčová

Či už slávite 40-tku, 50-tku alebo dokonca 60tku, hudba bude na oslave narodenín jednou z kľúčových vecí, ktoré vytvoria atmosféru. Preto by ste jej výber nemali v žiadnom prípade podceniť. Bez ohľadu na to, pre ktorú z možností sa rozhodnete, určite sa s vybraným muzikantom či kapelou bližšie zoznámte – overte si ich recenzie a porozprávajte sa s nimi o vašej predstave. Kvalitný hudobník nebude mať problém poskytnúť vám referencie či rady.

Ak ste sa rozhodli pre klaviristu, rád vás svojou hudbou prídem potešiť i zabaviť, či už sa vaša narodeninová oslava bude konať v Bratislave, alebo kdekoľvek inde na Slovensku. Som pianista Peter Zbranek a na vašej oslave vyčarím nádherné okamihy, ktoré pohladia dušu, alebo rozprúdim tancovačku, ktorá nebude mať konca! Rozhodnutie je len na vás. Rád vám poradím aj s výberom piesní či zostavím kompletný playlist. Ak sa vám jeden nástroj zdá málo, roztancujeme vás spoločne s huslistkou Victoriou Linnen ako duo PV Acoustic. Na mojej stránke nájdete referencie od zákazníkov, aj ukážky mojich vystúpení. Ak máte záujem o viac informácií či presnú cenu, prosím, neváhajte a s dôverou sa na mňa obráťte mailom alebo telefonicky. Všetky vaše otázky veľmi rád zodpoviem.

Prečítajte si viac: Klavirista na oslavu: Živá hudba k večeri i do tanca




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.