Chcete, aby bol rodičovský tanec na vašej svadbe nezabudnuteľný? Tu je 15 krásnych piesní, ktoré chytia za srdce!

Chcete, aby bol rodičovský tanec na vašej svadbe nezabudnuteľný? Tu je 15 krásnych piesní, ktoré chytia za srdce!

Svadobný deň je plný emócií nielen pre samotných novomanželov, ale aj pre ich rodičov. Rodičovský tanec je preto rovnako významným a nezabudnuteľným momentom ako ten mladomanželský. Symbolizuje prechod z jednej fázy života do druhej, lásku a podporu medzi generáciami a odovzdanie dvoch mladých ľudí na ich spoločnú cestu životom. Preto voľbu vhodnej piesne nenechávajte na náhodu. Premyslite si, čo by sa páčilo vám, vašim hosťom, ale najmä rodičom, aby mali na tento okamih krásnu spomienku. V tomto článku mám pre vás hneď 15 krásnych tipov na pesničky pre rodičovský tanec, ktorými sa môžete inšpirovať. Ľudové, rockové, moderné či retro? Výber je len na vás.

Tancujte pri nádhernej hudbe, ktorá vás a vašich rodičov chytí za srdce!

Ľudové pesničky na rodičovský tanec

Slovenská ľudová pieseň je našim kultúrnym dedičstvom. Na svadbách bude mať preto vždy svoje miesto. Navyše, textu budú rozumieť všetci hostia, čo ešte viac umocní atmosféru vášho rodičovského tanca. Nie každý však má rád folklór, preto zvážte, akých hostí budete na svadbe mať, no hlavne vkus vašich rodičov.

Vydala mamička

Asi najobľúbenejšou a najhranejšou ľudovkou na svadbách je skladba Vydala mamička. Má nádhernú, chytľavú melódiu a text, ktorý vyjadruje lásku a oddanosť matke a túžbu po domove. Prenáša sa z generácie na generáciu, čím sa zachováva bohatá ľudová hudba a kultúrna tradícia. Často býva sprevádzaná akustickými nástrojmi, ako sú gitara, husle alebo akordeón. Ja vám ju rád predvediem počas vášho tanca s rodičmi v klavírnej verzii spolu so spevom.


Mám pre vás ešte 14 tipov na piesne pre tanec s rodičmi

Kým vám ich predstavím, rád by som sa vám predstavil najskôr ja. :) Som svadobný pianista Peter Zbranek a už 8 rokov svojou hrou sprevádzam mladomanželské páry na celom Slovensku. Bude mi cťou byť súčasťou aj vášho veľkého dňa a spríjemniť svojou hrou nielen váš rodičovský, ale aj novomanželský tanec, svadobný obrad, gratulácie či večeru. Rezervujte si u mňa svoj termín a zažite aj vy nezabudnuteľné okamihy pri mojej hudbe tak, ako tieto nevesty.



Prečítajte si viac: Pianista na svadbu: Nádherná živá hudba na obrad a svadobnú hostinu

Iconito & FS Zemplín - Korene

„Mama, otec, za všetko vám ďakujeme, že v žilách mám vaše korene. Sľubujem, že nikdy nezabudneme.“ To je len časť textu tejto piesne, ktorá môže vytvoriť emotívny zážitok, prilákať pozornosť a dojať nielen vás a vašich rodičov, ale aj vašich hostí. Navyše, výber menej známej a nekonvenčnej skladby môže pridať na originalite a jedinečnosti tohto okamihu. Táto pesnička vypovedá o pôvode, koreňoch a spojení s miestom, odkiaľ pochádzame, preto ju určite pre váš rodičovský tanec odporúčam zvážiť.


Kysucký prameň - Otecko môj mamka moja

Táto tradičná ľudovka môže vyčarovať úsmev na tvárach poslucháčov a vytvoriť na svadbe veselú atmosféru. Slová piesne sú jednoduché a zmieňujú vtipné frázy o rodičovstve. Ak si myslíte, že pieseň vystihuje váš vzťah s rodičmi a že sa im bude páčiť, môže byť pre váš rodičovský tanec tou pravou voľbou.


RONIX - Vydala ma mamka

Ďalšia obľúbená ľudová pieseň, ktorá sa pre rodičovský tanec na svadbe výborne hodí. Veď o tom, ako nevestu vydala mamka, hovorí už v samotnom názve. Je vyjadrením vďaky a uznania matke za všetku jej lásku a obetu.


Prečítajte si: Piesne na svadbu: Unikátny zoznam TOP 100 pesničiek pre váš deň D!

Rockové balady

Rockové balady sú na svadbách veľmi obľúbené, pretože sa často dotýkajú tém, ako láska, oddanosť, vzájomná podpora, a spájajú sa s významnými okamihmi. Ak vy a vaši rodičia obľubujete práve tento štýl, tu je zopár skvelých tipov pre váš spoločný tanec.

Bad English - When I see you smile

Rocková balada „When I see you smile“ od kapely Bad English sa stala jedným z najúspešnejších singlov 80. rokov. Už samotný text hovorí o úžasnom pocite, ktorý zažívame, keď vidíme úsmev na tvári milovanej osoby. To sa bezprostredne dotýka aj úsmevov, ktoré vidia rodičia na svojich deťoch v ich výnimočný deň. Preto by táto pesnička mohla byt výbornou voľbou pre váš rodičovský tanec.


Eric Clapton - Wonderful Tonight

V tejto kultovej piesni britského hudobníka Erica Claptona z roku 1977 pozoruje hlavný protagonista svoju partnerku, ako sa pripravuje na spoločenskú udalosť. Skladba preto môže vyjadrovať aj šťastie a hrdosť rodičov, keď sledujú svoje deti počas ich významného dňa. Navyše má príjemné tempo a vaši rodičia nemusia byť veľkí tanečníci, aby sa zvládli vlniť do jej rytmov.


Robbie Williams - Angels

Jeden z najväčších hitov Robbieho Williamsa hovorí o anjeloch, ktorí nás chránia a podporujú v ťažkých chvíľach. To môže symbolicky poukazovať na rodičov, ktorí nám dávajú silu čeliť životným výzvam. Určite ju tak krásne využijete na vyjadrenie vďačnosti a ocenenia svojim rodičom za ich úsilie a lásku. Nájdete ju aj v mojom klavírnom repertoári.


Ozzy Osbourne - Mama, I'm comming home

Hlboké emotívne tóny a výnimočný hlas Ozzyho Osbourna robia z tejto piesne jednu z najznámejších a najobľúbenejších rockových balád. Ozzy v nej spieva svojej matke o tom, ako sa stratený, nájdený a zmenený v lepšieho človeka vracia domov. Môže byť ideálnou voľbou pre váš tanec s rodičmi, a to nielen preto, že sa dotýka zmien a životných skúseností, ale aj vďaka nezabudnuteľnej atmosfére, ktorú dokáže navodiť.


Prečítajte si: Metallica, Bon Jovi či Bryan Adams: Vypočujte si TOP 10 rockových piesní na prvý svadobný tanec!

Tanec s rodičmi v retro štýle

Retro má rád snáď každý. Preto prinášam zaujímavé tipy na rodičovský tanec aj z kategórie piesní, ktoré nikdy nezostarnú.

Ben E. King - Stand by Me

Táto ikonická skladba zo 60. rokov patrí medzi piesne, ktoré mnohí poznajú a milujú. Preto si môžete byť istý, že na vašej svadbe osloví všetky generácie. Slová: „No I won't be afraid, just as long as you stand, stand by me...“ počas rodičovského tanca evokujú, ako sa vždy, aj po svadbe, budeme môcť oprieť o svojich rodičov. Skladba figuruje aj v repertoári nášho klavírno-husľového dua PV Acoustic.


Richard Marx - Right Here Waiting

„Kamkoľvek pôjdeš, čokoľvek budeš robiť, budem tu čakať na teba“. To je v preklade posolstvo tejto piesne od Richarda Marxa, ktoré môže podčiarknuť lásku a podporu vašich rodičov aj počas vašej novej životnej etapy. Aj túto krásnu romantickú skladbu nájdete v mojom pestrom playliste piesní vo verzii pre sólový klavír.


Prečítajte si: Prvý svadobný tanec: Toto je TOP 20 najžiadanejších piesní!

Moderné pesničky

No a nakoniec niečo modernejšie a menej tradičné, ale rovnako dychberúce a za srdce chytajúce.

Karel Gott & Charlotte Ella Gottová - Srdce nehasnou

Tento duet otca a dcéry zdôrazňuje puto a lásku medzi rodičom a dieťaťom. Nesie silný odkaz najmä preto, lebo ide o poslednú hudobnú nahrávku Karla Gotta pár mesiacov pred jeho smrťou. Pieseň vyzdvihuje významné miesto, ktoré majú rodinné väzby v živote, a odovzdáva posolstvo, že srdcia ľudí, ktorych milujeme, nikdy nezhasnú.


Coldplay – Yellow

Britská rocková kapela Coldplay patrí v modernom hudobnom priemysle k tým najúspešnejším. Po celom svete sa predalo viac ako sto miliónov kópií jej albumov a získala mnoho ocenení. Aj keď má na svojom konte viacero emotívnych piesní, vybral som pre vás skladbu „Yellow“, ktorá môže do rodičovského tanca priniesť dávku nostalgických pocitov a spomienok na dobu, kedy boli vaši rodičia svedkami vášho vývoja a rastu. Jej výhodou je jej univerzálnosť. Vystihuje tému krásy vo vnútri aj navonok a odráža pocit obdivu a oddanosti k druhej osobe. Preto sa hodí nielen na rodičovský tanec, ale aj pre ten novomanželský.


Elton John - Can You Feel The Love Tonight

Britský hudobník Elton John naspieval pre Disneyho animovaný film Leví kráľ pieseň, ktorá nesie posolstvo o rodine, odvahe, sebadôvere a ceste k zodpovednosti. Pre tanec s rodičmi je preto taktiež krásnou voľbou. Ba čo viac, nájdete ju aj v mojom repertoári, či už v sólo klavírnej verzii, alebo ako duet s huslistkou Victoriou Linnen.


Rascal Flatts – My wish

A nakoniec tip na pieseň na tanec s rodičmi z trochu iného súdka. Ak máte radi country-popovú hudbu, skladba od Rascal Flatts je plná pozitívnych želaní pre niekoho, koho máte radi a koho chcete povzbudiť a podporiť na jeho ceste životom. Veľmi príjemná a netradičná voľba, ktorá vás môže dojať.


Bonus

Monika Ližbetin – Poďakovanie rodičom

No a ak chcete staviť na istotu a vybrať si pieseň, ktorá bola vytvorená priamo pre rodičovský tanec, potom vás môže osloviť tvorba od speváčky a skladateľky Moniky Ližbetin. Jej skladba Poďakovanie rodičom sa viaže k vďačnosti a láske k rodičom a zdôrazňuje ich významnú úlohu v živote mladého človeka.


Prečítajte si: Najkrajšie slovenské svadobné piesne, do ktorých sa zamilujete!

Vidieť svoje dieťa vstupovať do novej etapy života prináša rodičom zmiešané pocity hrdosti, nostalgie a radosti. Tento tanec tak môže byť pre nich nesmierne emotívny. Dajte si preto záležať na výbere piesne, aby sa im páčila a zohľadnila ich tanečné schopnosti. Ak vás niektorá zo skladieb v tomto článku inšpirovala, budem sa tešiť.

Svojou hrou na klavíri som na svadbách romanticky sprevádzal už viacero rodičovských tancov. Veľmi rád budem súčasťou aj vášho veľkého dňa a okrem svadobného obradu, gratulácií, večere či prvého tanca urobím výnimočným aj tento dôležitý okamih. Prezrite si môj pestrý repertoár, vypočujte si ukážky mojej tvorby, prečítajte si odozvy od neviest, ktorým som už hral. Ak sa vám sólo klavírne vystúpenie máli, prídem vás potešiť spolu s huslistkou Victoriou Linnen ako duo PV Acoustic. Napíšte mi však, prosím, radšej čo najskôr, aby som mal váš termín ešte voľný.




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.