Metallica, Bon Jovi či Bryan Adams: TOP 10 nádherných rockových piesní na prvý svadobný tanec!

Metallica, Bon Jovi či Bryan Adams: TOP 10 nádherných rockových piesní na prvý svadobný tanec!

Každá svadba je výnimočná, každá je originál. Ja mám tú česť byť súčasťou nejedného svadobného dňa. Ako pianista sa usilujem vyhovieť všetkým hudobným želaniam mladých párov. Dnes vám prinášam môj výber TOP 10 rockových skladieb, ktoré sú pre prvý svadobný tanec medzi nevestami a ženíchmi veľmi obľúbené. Ak i vy ešte stále rozmýšľate nad výberom tej pravej piesne, ktohovie, možno ju nájdete práve v tomto článku.

Rockový či romantický klavír na svadbe? Zažite i vy nezabudnuteľné emócie pri tónoch piana!

1. Bryan Adams – Everything I do (I do it for you)

Tohto kanadského speváka s nezameniteľným hlasom netreba nejako zvlášť predstavovať. Pieseň Everything I do (I do it for you) prevalcovala celý svet, hneď ako jej tóny prvýkrát zazneli z rádií. Námetom pre klip sa stal kultový film Robin Hood s Kevinom Costnerom v hlavnej úlohe. Romantický nápev skladby ju predurčuje, aby sa stala prvou svadobnou piesňou. Prirodzene preto nechýba ani v tomto výbere rockových piesní na novomanželský tanec.


Prečítajte si: Piesne na svadbu: Unikátny zoznam TOP 100 pesničiek pre váš deň D!

2. Ed Sheeran – Thinking out loud)

„Keď už tvoje nohy nebudú poslúchať tak, ako kedysi, a už sa ti zo mňa nebudú podlamovať kolená, budú si tvoje pery pamätať chuť mojej lásky?“ Toto sú úvodné slová romantickej skladby od Eda Sheerana. Edward Christopher Sheeran je nielen anglický spevák, ktorý láme srdcia žien každou ďalšou skladbou, je známy tiež ako hudobník a herec. Svoje tanečné schopnosti predviedol v klipe k piesni Thinking out loud, čím mladomanželom ponúka výbornú predlohu na prvý svadobný tanec.


3. Meat Loaf – I'd do anything for love)

Jeden z najkrajších príbehov, Kráska a zviera, sa stal predlohou pre klip piesne I´d do anything for love. Skladba bola pôvodne v roku 1993 nahratá ako albumová verzia a mala až 12 minút. Aby sa však mohla hrávať v rádiách, tvorcovia boli nútení skrátiť ju. Túto pieseň od Meat Loaf si ako sprievod na prvý svadobný tanec žiadajú predovšetkým nevesty.


4. Metallica – Nothing else matters)

Pieseň s nezabudnuteľným inštrumentálnym sólom spôsobí vo vás búrku citov. Spevák James Hetfield o texte povedal, že ide o jeho vyznanie, o úprimné vyjadrenie citov a hľadaní nového smeru. Nothing Else Matters vznikla už v roku 1991, obľúbená však je aj dnes. Nádherne vyznie aj v klavírnom prevedení. A hoci nejde o typickú svadobnú pieseň, patrí medzi tie, ktoré hrávam veľmi často. Napríklad aj na tomto videu na koncerte s Petrom Bažíkom. V prípade, že by ste si ju v mojom prevedení radi vypočuli aj na vašej svadbe, budem sa tešiť. Rezervujte si svoj termín ešte dnes.


Skladba sa dostala aj medzi TOP 20 najžiadanejších piesní na prvý tanec. Pozrite si celý rebríček.

5. Aerosmith – I don't want to miss a thing)

Romantická rocková lahôdka pre každého, kto miluje silnú hudbu a ešte silnejší hlas Stevena Tylera. Hoci bola napísaná ako sprievodná skladba ku katastrofickému filmu Armagedon, jej text je taký hlboký a podmanivý, že táto pieseň ostáva aj dnes akýmsi symbolom romantiky a lásky. Vo výbere rockových skladieb na prvý svadobný tanec preto rozhodne nemôže chýbať.


6. Guns N' Roses – November Rain)

Veľké vyznanie citov. Aj takto by sme mohli opísať ikonickú pieseň od americkej rockovej skupiny Guns N' Roses. Legendárna skladba z 90. rokov nie je typická svadobná, no za tie tri desaťročia si získala srdcia snáď každého, kto zahorel láskou. Táto pieseň je na prvý svadobný tanec vhodná aj vtedy, ak zúčastnení hostia nie sú prílišní milovníci rockovej hudby.


7. Jon Bon Jovi – Always)

Old-school rockový slaďák je taktiež piesňou, ktorá počas svadobného dňa znie veľmi často. Bon Joviho hlas sa rozlieha svadobnou sálou nielen na začiatku, často sa volí ako pieseň pre tanec pre rodičov, tiež ako podklad počas gratulácií či počas akejkoľvek inej významnej chvíle v ten deň, prvý mladomanželský tanec nevynímajúc. Už len jej názov „always“, teda „vždy“, je symbolický pre takú slávnostnú udalosť.


8. Scorpions – Send me an angel)

Škorpióni žiadajú o anjela, ktorý by ich vyviedol z tmy a zaviedol do zasľúbenej zeme. Pre nevestu je anjelom jej ženích, pre mladomanžela jeho manželka. Je to spojenie dvoch sŕdc, dvoch myslí a dvoch duší. Pieseň Send me an angel sa tak nepochybne právom dostala do výberu TOP 10 rockových svadobných skladieb.


Prečítajte si tiež: Piesne na svadobný obrad: Tieto skladby vyčaria tú pravú romantiku!

9. Ellie Goulding – How long will I love you)

Je načase, aby sme do nášho výberu zaradili aj ženskú speváčku. A práve Ellie Goulding sa preslávila romantickou rockovou skladbou How long will I love you. „Ako dlho ťa budem milovať? Tak dlho, ako budú nad tebou hviezdy. A ešte dlhšie, ak budem môcť.“ Pieseň je pomalá, veľmi emotívna, úžasne naspievaná a pre prvý svadobný tanec mimoriadne obľúbená.


10. The Cure – Friday I'm in Love)

Posledné roky sú iné, ako tomu bolo pred Covidovou pandémiou. Nie je nič nezvyčajné organizovať svadbu v ktorýkoľvek deň v týždni, napríklad aj v piatok. Možno táto skladba od The Cure neznie celkom ako svadobná, čoraz častejšie si ju však mladý pár vyberá za pieseň pre svoj prvý svadobný tanec. Nielen v piatok sú zamilovaní...


Tak ako? Našli ste si v TOP10 svoju srdcovku? Keby sme mali spomenúť všetky obľúbené rockové skladby naprieč desaťročiami, tento výber by obsahoval hádam aj stovku piesní. Nuž, možno nabudúce. :)

Som svadobný pianista Peter Zbranek a hoci na klavíri lúdim najmä jemné tóny, na rockovej hudbe som vyrastal. Ba čo viac, veľmi rád si ju vypočujem i dnes. Sprevádzať na svadbe podobne hudobne cítiaci manželský pár bude preto pre mňa obzvlášť potešením. Rád vám zahrám nielen pri prvom tanci, ale aj na svadobnom obrade, v priebehu gratulácií, počas večere i do spevu a tanca. A nemusím byť na to sám. Okrem sólového vystúpenia k sebe môžem prizvať aj huslistku Victoriu Linnen, s ktorou vám zahráme spoločne ako klavírno-husľové duo PV Acoustic. Vypočujte si ukážky mojej tvorby a prečítajte si, čo o mojej hudbe povedali nevesty a ženísi, ktorým som už hral. Ak vás ich zážitok osloví, pokojne sa mi ozvite na e-mail info@pianista.sk alebo prostredníctvom tohto kontaktného formulára. Napíšte mi radšej hneď, aby ste mali istotu, že budem pre váš termín ešte dostupný.




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.