Uvažujete o svadbe v piatok? Prečítajte si výhody a nevýhody, ktoré toto rozhodnutie prináša!

Uvažujete o svadbe v piatok? Prečítajte si výhody a nevýhody, ktoré toto rozhodnutie prináša!

Plánovanie vášho svadobného dňa je spojené s mnohými dôležitými rozhodnutiami. Jedným z nich je aj výber toho správneho dátumu, kedy svoj deň D zorganizujete. Aj keď sa svadby stále konajú najčastejšie v sobotu, v súčasnosti už čoraz viac párov organizuje svoj sviatok lásky v piatok, či dokonca v iný deň v týždni. Som svadobný pianista Peter Zbranek a v nasledujúcom článku som pre vás zhrnul výhody a nevýhody, ktoré so sebou takáto voľba prináša.

Zimomriavky a slzy šťastia. Zažite na svadbe nádherné emócie v objatí prekrásnych tónov klavíra!

Výhody svadieb v piatok

Ak sa rozhodnete pre svadbu v piatok, určite vás potešia tieto skvelé výhody, ktoré sú s ňou spojené. Vybral som pre vás týchto TOP 5:

Úspora financií

Aj keď zrejme nepôjde o tie najvychytenejšie lokality ani o tých najvyťaženejších dodávateľov, niektoré svadobné miesta či predajcovia môžu predsa na svadby, ktoré sa konajú v piatok, ponúkať zaujímavé zľavy. Tieto termíny sú totiž v porovnaní so sobotami menej žiadané. Pre páry s obmedzeným rozpočtom tak môže ísť o možnosť, ako pri príprave svadby ušetriť. Mladomanželia, ktorých pri financovaní svadby topánka netlačí, zasa môžu tieto peniaze investovať do dodatočného programu či prekvapení pre svojich hostí.

Ako svadobný klavirista taktiež ponúkam zľavy z cien mojich vystúpení mimo svadobnej sezóny. Pokojne sa na ne u mňa informujte.


Prečítajte si tiež: Cena hudby na svadbu: Všetko, čo o nej musíte vedieť.

Predĺžená oslava

Ak si naplánujete svadbu v piatok, máte pred sebou celý víkend na predĺženú oslavu. To je užitočné najmä pre hostí, ktorí pricestujú z diaľky. Tí si vašu svadbu môžu spojiť s víkendovým pobytom na mieste, kde sa bude konať vaša svadobná hostina. Voľný sobotný deň tak môžete využiť na ďalší program s vašimi najbližšími, ktorí si vďaka tomu vychutnajú spoločnosť a zábavu bez stresu zo sobotných povinností.

Predĺžená oslava

Viac dní na regeneráciu

Je skvelé mať pár dní na to, aby ste sa spamätali zo všetkého toho zhonu, svadobných príprav a vzrušenia počas vášho veľkého dňa. Ak nemáte bezprostredne po piatkovej svadbe naplánovanú svadobnú cestu, môžete využiť celý víkend na oddych. Načerpáte tak nové sily, ktoré sa vám v pondelok po návrate do práce určite budú hodiť.

Oddýchnite si už teraz a ponorte sa do sveta nádherných tónov klavírnej hudby v ukážkach na tejto stránke. Ak vás oslovia a želali by ste si, aby v mojom podaní zazneli aj vo váš svadobný deň, pokojne sa na mňa obráťte a ja veľmi rád vaše prianie splním.

Viac dní na regeneráciu

Dostupnosť lokalít a dodávateľov

Má vaše vysnívané svadobné miesto alebo dodávateľ už sobotné termíny na budúci rok obsadené? Zorganizujte svadbu v piatok alebo v iný deň v týždni. Tak v prípade lokalít, ako aj v prípade svadobných služieb totiž platí, že väčšiu šancu na to, aby boli všetci vo váš veľký deň k dispozícii, máte práve mimo sobôt. Môžete si tak jednoduchšie vyskladať svoj svadobný „dreamteam“, prípadne skrátiť časové obdobie medzi zásnubami a svadbou, čo môže byť užitočné napríklad vtedy, ak očakávate príchod dieťatka na svet.

Dostupnosť miest a dodávateľov

Prečítajte si tiež: Miesta na svadbu: TOP 10 svadobných priestorov na západnom Slovensku!

Symbolický dátum

Radi by ste si svadbu naplánovali na konkrétny dátum, no v kalendári nepripadol na sobotu? Neváhajte a smelo do toho! Či už pôjde o deň, ktorý pre vás veľa znamená (výročie zásnub či vášho zoznámenia), alebo dátum, ktorý obsahuje zaujímavú kombináciu číslic (napríklad 24.4.2024), svadbou v piatok sa vášmu vysnívanému termínu môžete prispôsobiť.

Symbolický dátum

Nevýhody svadieb v piatok

So svadbami v piatok je spojených aj niekoľko nepríjemností, s ktorými treba počítať. Keďže lepšie je byť pripravený ako prekvapený, v krátkosti vás s nimi teraz oboznámim.

Pracovné povinnosti

Niektorí hostia môžu mať problém zúčastniť sa piatkovej svadby kvôli pracovným alebo školským povinnostiam. Viacerí svadobčania si totiž budú musieť vziať dovolenky, aby sa stihli na svadbu pripraviť a dostaviť. To môže byť pre niekoho nepohodlné, či dokonca nemožné. Pripravte sa tak na to, že niekoľkí hostia možno vaše pozvanie odmietnu, pretože deň voľna navyše si v práci jednoducho nemôžu dovoliť.

Pracovné povinnosti

Hustá doprava

Piatková dopravná špička môže vašim svadobným harmonogramom poriadne zamávať! Ak budú totiž vaši hostia alebo, nebodaj, dodávatelia z tohto dôvodu na svadbu meškať, môže to posunúť načasovanie vášho obradu či iných dôležitých udalostí. Vaša svadba sa dostane do časového sklzu a na niektoré naplánované aktivity vám tak jednoducho už nemusí zostať priestor, čo môže byť spojené s pocitmi stresu či sklamania. A tie vo váš veľký deň určite zažívať nechcete.

Doprava

Únava

Niektorí hostia sa môžu cítiť po náročnom pracovnom týždni unavení. Pre iných môže byť zasa zaťažkávajúcou skúškou dlhé cestovanie. Strata energie sa môže odraziť na ich nálade a celkovom zážitku. Kým sa preto rozhodnete pre svadbu v piatok, zvážte, aké majú vaši hostia zamestnanie, a tiež to, z akej diaľky k vám pricestujú. V opačnom prípade sa vám môže ľahko stať, že atmosféra na svadbe nebude úplne taká, ako ste si predstavovali.

Únava

Menej času

Ďalšou nevýhodou piatkového termínu je, že vaša svadba sa bude pravdepodobne musieť začať v neskorších hodinách. Zatiaľ čo vy budete mať v práci deň voľna, pre vašich hostí to neplatí. Väčšina svadobných aktivít tak nevyhnutne prebehne v podvečerných a večerných hodinách. Nadobudnete tak zrejme pocit, že váš výnimočný deň trval krátko a ubehol veľmi rýchlo.

Menej času

Problém s matričným úradom

V neposlednom rade sa vám taktiež môže stať, že na úradoch, najmä v menších obciach, so svadbou v piatok nepochodíte. Môžete však matrikárov požiadať o výnimku pre obsadenosť termínov či túžbu vybrať si konkrétny dátum, ktorý je pre vás symbolický, a dúfať, že vám vyjdú v ústrety. V kostole je to jednoduchšie. Dôležité je len to, aby tam na váš vysnívaný termín nemali naplánovanú omšu alebo inú svadbu. Ak nie, máte vyhraté.

Problém s matričným úradom

Prečítajte si tiež: Svadba na úrade? Na toto sa pripravte!

Svadba v piatok má nepochybne svoje plusy aj mínusy a je dobré o nich vedieť. Ak je pre vás podstatné ušetriť nejaké to Euro, mať svadbu na vysnívanom mieste, s vybranými dodávateľmi či v konkrétny dátum, tento deň by mohol byť pre vás priam ideálny. Naopak, ak očakávate, že hostia budú mať s účasťou problémy, alebo chcete, aby sa váš svadobný deň začal skôr, klasika v podobe soboty môže byť vhodnejšou voľbou. Dôležité je dôkladne zvážiť všetky „pre“ a „proti“ a vybrať si deň, ktorý najlepšie odráža vaše predstavy o perfektnej svadbe.

Nech už budete organizovať svadbu v piatok alebo v akýkoľvek iný deň v týždni, veľmi rád vám ju svojou hrou na klavíri prídem spríjemniť. O výnimočný zážitok pre vás aj pre vašich hostí sa postarám na svadobnom obrade, pri gratuláciách, fotografovaní, v priebehu večere, pri prvom tanci i počas následnej svadobnej veselice. A nemusím byť na to sám. Okrem sólového klavírneho sprievodu k sebe môžem prizvať aj moju kolegyňu, huslistku Victoriu Linnen, s ktorou tvoríme hudobné duo PV Acoustic. Prečítajte si, čo o mne povedali nevesty, ktorým som už na svadbe hral, vypočujte si ukážky mojej tvorby a prezrite si môj repertoár. Ak vás moja hudba osloví, pokojne sa mi ozvite. Nečakajte však radšej pridlho, pretože môj kalendár vystúpení sa postupne zapĺňa. Teším sa na vašu správu. :)




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.