Svadba v zime prináša množstvo výhod: Spoznajte hneď 10 z nich!

Svadba v zime prináša množstvo výhod: Spoznajte hneď 10 z nich!

Ak ste práve začali premýšľať o termíne vašej svadby, pravdepodobne vám ako prvý napadol niektorý z letných mesiacov. Leto vyzerá byť na svadbu ako stvorené – plné kvetov, slnka a lásky. Okrem toho je práve toto ročné obdobie na Slovensku už tradične uprostred hlavnej svadobnej sezóny. V minulosti to však bolo inak, svadby sa často konali aj v zime. Ľudí k tomu viedli praktické dôvody: jedlo sa nekazilo a nebolo treba chodiť na polia. Som klavirista Peter Zbranek a v nasledujúcich riadkoch som zhromaždil hneď 10 skvelých dôvodov, vďaka ktorým možno zistíte, že svadba v zime je pre vás tá pravá.

Svadba v zime či v lete? V sprievode romantických tónov klavíra bude váš zážitok dokonalý v každom ročnom období.

1. Cena

Pri svadbe v zime mimo sezóny môžete ušetriť. V prípade, že má dodávateľ v tomto období prázdnejší kalendár, môže sa stať, že svoje služby ponúkne za akciovú cenu. Ak budete mať šťastie a nájdete aspoň niekoľko takýchto dodávateľov, v konečnom súčte môžete ušetriť celkom peknú sumu. Veď sa len zamyslite, čo všetko na svadbu potrebujete: DJ, živá hudba, prenájom priestoru, výzdoba , jedlo a nápoje, kytica , fotograf, kameraman, prenájom auta, Vizážista, darčeky pre hostí, svadobné šaty, pozvánky, menovky...

Ak však šetriť nemusíte, viac než na cenu sa radšej zamerajte na kvalitu služieb. Svadba patrí k najvýznamnejším udalostiam života, bola by škoda nechať sa zlákať len výhodnou cenou a neskôr svoju voľbu ľutovať.

Cena zimnej svadby, ilustračný obrázok

Prečítajte si tiež: Cena hudby na svadbu: Všetko, čo o nej musíte vedieť

2. Dostupnosť dodávateľov

V zime sa tiež ľahšie dohaduje termín. Mimo sezóny mávajú totiž svadobní dodávatelia voľnejšie kalendáre. Máte tak väčšiu šancu, že váš vysnívaný DJ či fotograf nebude mať dátum vašej svadby už obsadený. Môžem to potvrdiť aj z vlastnej skúsenosti. Kým zhruba od mája do októbra trávim na svadbách takmer každú sobotu a tiež väčšinu piatkov, od novembra do apríla je klavírnych vystúpení (s výnimkou predvianočného a Valentínskeho obdobia) v mojom kalendári pomenej.

Dostupnosť dodávateľov na svadbu v zime, ilustračný obrázok

3. Výnimočnosť

Schválne, zamyslite sa, či ste už boli na nejakej svadbe v zime. No vidíte. Zimná svadba je výnimočná, zvyčajne si ju volia páry, ktoré sa od iných odlišujú. Okrem toho toto ročné obdobie otvára aj iné možnosti pre svadobnú výzdobu. Nie som dekoratér, no viem si predstaviť, že stoly ladené do bielej či striebornej so zimnými motívmi môžu celej svadbe dodať výnimočný lesk. Sviečky, ktoré by v lete len zvyšovali teplotu miestnosti, v zime pohladia po duši a dodajú priestoru neopakovateľnú náladu.

Výnimočnosť zimnej svadby, ilustračný obrázok

4. Romantika

Spomeňte si na legendárnu Popolušku. Bola to práve zima, ktorá dodala filmu pravú romantickú atmosféru. Toto ročné obdobie je spojené nielen s bielou farbou, ale aj s dlhými pokojnými večermi, svetlom sviečok či pukotaním krbu. V zime máme viac času na snívanie a sme oveľa prístupnejší romantickej nálade. Už len tá robí zo zimnej svadby krásnu udalosť.

Romantická svadba v zime, ilustračný obrázok

Prečítajte si tiež: Živá hudba na svadobný obrad: TOP 5 možností pre výnimočný romantický zážitok!

5. Žiadne obavy z potenia

K najpraktickejším záležitostiam zimnej svadby nepochybne patrí teplota. Dámy sa nemusia obávať, že sa im roztečie starostlivo nanesený makeup, ani páni, že budú mať po prvom tanci na košeli fľaky od potu. V zime, keď neexistujú úmorné horúčavy, sa ľudia cítia zväčša aj fyzicky lepšie. Sú potom uvoľnenejší, čo môže zapríčiniť, že sa viac budú zapájať do tancovania aj hier. To samozrejme prispieva k atmosfére celej svadby.

Na svadbe v zime sa potiť nebudete, ilustračný obrázok

6. Trvácnejšie zákusky

Chladnejší vzduch je však praktický aj z iných dôvodov. V zime sa zákusky netopia, nedeformujú a jednoduchšie sa s nimi manipuluje. Ani majonézové šaláty či iné háklivejšie jedlá sa tak ľahko neznehodnotia, takže sa ich nemusia báť jesť ani ľudia s citlivejším žalúdkom. Dokonca aj výslužky si hostia prinesú domov (pokiaľ cestou nespadnú) :) v pôvodnom tvare!

Na zimnej svadbe sa zákusky nepokazia, ilustračný obrázok

7. Jednoduchšie plánovanie hostiny

Zimná svadba je praktická aj pre vašich hostí. V lete má veľa ľudí naplánované dovolenky, preto je oveľa náročnejšie nájsť pre všetkých vyhovujúci termín. Počas zimy tak máte jednoducho väčšiu istotu, že všetci dôležití hostia budú na svadbe naozaj prítomní a privítajú vaše pozvanie s otvorenou náručou. Predsa len, ak by preň museli v lete rušiť dlhý čas vopred rezervovanú dovolenku, radosti z neho by bolo možno oniečo menej.

Svadobná hostina v zime sa plánuje ľahšie, ilustračný obrázok

Prečítajte si tiež: 20 najčastejších otázok o plánovaní svadby. Aj s odpoveďami!

8. Krásne fotografie

Zimné svetlo robí s fotkami zázraky. Je mäkké, jemné a doslova žiari. Nevytvára ostré tiene, ale zahladzuje nedokonalosti. Vďaka nemu sú ľudia aj veci na fotkách presvetlení a všetko vyzerá krásne. Biela zima je pre fotky dokonalou kulisou bez ohľadu na to, či sa rozhodnete fotiť v meste alebo lese. Ak máte možnosť, dohodnite sa s fotografom na fotení v deň, keď napadne sneh (hoci aj v inom termíne), určite nebudete ľutovať!

Zo svadby v zime budete mať krásne fotografie, ilustračný obrázok

9. Lepšia atmosféra

Hoci si to málokto uvedomí, zima má pozitívny vplyv dokonca aj na atmosféru v miestnosti. Ak sa svadba koná v priestoroch so záhradou či parkom, zvyknú sa ľudia počas leta v areáli roztrúsiť. Nedá sa im to zazlievať. Každý sa v teplom lete teší, ak nájde príjemný kútik pod stromom či pri fontáne. Avšak pri hrách alebo tancovaní na parkete je to cítiť. V zime sa ľudia do okolitých priestorov nevytratia, ale zdržujú sa vnútri. Vďaka tomu je parket plný a každá hra má dostatok účastníkov.

Na zimnej svadbe bude skvelá atmosféra, ilustračný obrázok

Prečítajte si tiež: Svadobné hry, pri ktorých sa hostia určite nudiť nebudú!

10. Exotická svadobná cesta

Zimná svadba otvára nové možnosti aj pre výber svadobnej cesty. Najmä tú exotickú môžete v tomto období zohnať lacnejšie. Navyše, v zime býva v týchto krajinách menej ľudí, čo vám prinesie nielen príjemnejšie prechádzky po pláži a meste, ale zabezpečí aj lepšiu starostlivosť domácich. V tomto ročnom období takáto cesta navyše poskytne únik do tepla, takže sa vrátite nabití slnkom a dobrou náladou.

Svadobná cesta v zime, ilustračný obrázok

Zdroj obrázkov: pxhere.com

Bonusový tip do akéhokoľvek počasia

Milé nevesty, ako vidíte, svadba v zime so sebou prináša niekoľko naozaj nezanedbateľných výhod. Je výnimočná, romantická, má atmosféru, pri príprave svadby či na svadobnej ceste môžete ušetriť, dostupní budú tak svadobní dodávatelia, ako aj hostia, teplo neznehodnotí zákusky a aj vy sa zapotíte menej než v letných horúčavách. V neposlednom rade budete mať pamiatku v podobe krásnych svadobných fotografií.

Či už plánujete svadbu v zime, alebo v akomkoľvek ročnom období, rád prispejem k tomu, aby bol pre vás aj vašich hostí tento deň výnimočným zážitkom. Už mnoho rokov sprevádzam klavírnou hudbou mladomanželov na obradoch aj pri svadobných hostinách po celom Slovensku. Spolupracujem tiež s talentovanou huslistkou Victoriou Linnen, s ktorou tvoríme hudobné duo PV Acoustic. Prečítajte si, kde všade môžu romantické tóny piana na vašej svadbe zaznieť, vypočujte si ukážky mojej tvorby a pozrite sa, čo mi o zážitku z môjho vystúpenia nevesty a ženísi už napísali. Pokiaľ takáto možnosť osloví i vás, pokojne sa mi ozvite. Väčšinou stíham zahrať len na jednej svadbe za deň. Preto, ak chcete mať istotu, že nebudem mať váš termín ešte obsadený, napíšte mi radšej hneď.




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.