Svadobný obrad vonku v prírode: Prehľadný návod, ako ho naplánovať!

Svadobný obrad vonku v prírode: Prehľadný návod, ako ho naplánovať!

Svadobný obrad pod holým nebom je snom mnohých snúbencov. Romantika, pokoj a nádherné prírodné scenérie - to sú len niektoré úžasné benefity, ktoré svadba v exteriéri so sebou prináša. Ak ste sa aj vy rozhodli pre takéto riešenie, alebo o civilnom sobáši vonku v prírode ešte len uvažujete, v nasledujúcom článku sa dozviete všetko potrebné, na čo by ste pri jeho plánovaní mali myslieť. Pozrieme sa tiež na to, čo budete musieť pred svadbou mimo úradu vybaviť, a ako bude celý svadobný obrad prebiehať.

Zažite romantický svadobný obrad v sprievode nádhernej klavírnej hudby.

Ako vybrať miesto pre svadobný obrad?

Prvým krokom pri plánovaní svadobného obradu vonku v prírode je voľba toho správneho dejiska. Prekrásna záhrada, kaštieľsky park, malebná vinica alebo piesočná pláž? To je len niekoľko nádherných miest, kde môžete zorganizovať nielen samotný sobáš, ale aj následnú svadobnú hostinu. Pri výbere by ste mali zvážiť najmä tieto dôležité faktory:

  • Koľko budete mať na svadbe hostí?
  • Je dané miesto ľahko prístupné?
  • Nie je príliš vzdialené od miesta, na ktorom plánujete mať svadobnú večeru?
  • Sú na tomto mieste k dispozícii toalety či pripojenie do elektrickej siete?
  • Dá sa v blízkosti dejiska obradu zaparkovať?
  • Je potrebné / možné získať povolenie na využitie tohto priestranstva za účelom konania svadby?

V prípade, že na mieste konania obradu navyše chystáte aj svadobnú zábavu, prezistite si, či by ste vonku nemali po 22:00 dodržiavať nočný pokoj. Predčasné ukončenie veselice by totiž mohlo byť pre vás nepríjemným sklamaním.

Ak hľadáte to správne miesto pre váš obrad, tu mám pre vás hneď 10 tipov na nádherné svadobné priestory na západnom Slovensku.

Miesto na svadobný obrad vonku v prírode

Ako vybaviť sobáš mimo úradu?

Pri civilnom obrade mimo úradu budete najskôr musieť navštíviť matriku v meste vášho trvalého bydliska. Tam vypíšete žiadosť o uzavretie manželstva a zaplatíte poplatok za obrad mimo úradnej siene.

Ak sa navyše dejisko vášho sobáša nenachádza v meste, v ktorom bývate, vyžiadate si delegačný list. S ním zájdete na matriku v obci, pod ktorú spadá miesto vášho obradu, a svoj svadobný termín si zarezervujete priamo tam. Nezabudnite si so sebou zobrať rodný list a občiansky preukaz. Majte tiež jasno v tom, aké bude po svadbe vaše priezvisko, a ako sa budú volať vaše deti.

Prečítajte si tiež: Svadba na úrade? Na toto sa pripravte!

Papiere pre svadbu mimo úradu

Ako obrad vonku zorganizovať?

Keď máte miesto pre obrad pod holým nebom vybraté a svadobný termín úspešne zarezervovaný, nič vám už nebráni v tom, aby ste mohli začať plánovať váš vysnívaný deň. Zariadiť by ste pritom mali hneď niekoľko vecí:

Zostavte harmonogram svadby

Najskôr si stanovte približný časový plán.

Ak sa svadba bude konať v letných mesiacoch, myslite na to, že v obedňajších hodinách môže byť vonku naozaj extrémne horúco. V takom prípade vám preto odporúčam svadobný obrad v exteriéri naplánovať najskôr až okolo 16:00.

Ak sa beriete na jar alebo na jeseň, rátajte s tým, že stmievať sa začne skôr. Keď budete chcieť po sobáši stihnúť aj gratulácie a fotenie, nastavte jeho čas radšej na skoršiu hodinu, napríklad okolo 14:00.

Oslovte svadobných dodávateľov

Dôležitou súčasťou každej svadby sú svadobní profesionáli. Živá hudba, fotograf, kameraman, starejší či koordinátor – služby týchto dodávateľov vám môžu na svadobnom obrade pod holým nebom prísť naozaj vhod.

Myslite však na to, že vyťaženejší dodávatelia môžu mať svoj kalendár vybookovaný aj na niekoľko mesiacov vopred. S ich rezerváciou teda radšej nečakajte na poslednú chvíľu.

V nasledujúcich riadkoch si o jednotlivých službách pre svadobný obrad povieme niečo viac.

Živá hudba: Ako svadobný pianista som už sprevádzal nespočetné množstvo sobášov, či už sa konali v interiéri, alebo vonku v prírode. Reakcie od mladomanželov sa pritom zakaždým zhodovali v jednom: Nádhernú atmosféru, ktorú som pre nich svojou hrou navodil, by neosobná reprodukovaná hudba vytvoriť nedokázala. Ak teda i vy túžite po výnimočnom romantickom zážitku, oslovte hudobníka, ktorý vás bude na obrade sprevádzať. V prípade, že si na jeho výber netrúfate, v tomto článku vám poradím hneď 5 krásnych kombinácií živej hudby na svadobný obrad.

Ak by sa vám páčilo kráčať uličkou k slávobráne v sprievode jemných tónov klavíra, pokojne sa na mňa obráťte. Moje stage piano je veľmi ľahko prenosné, preto s ním môžem zavítať aj na tie najodľahlejšie miesta.

Prečítajte si o tom viac: Pianista na svadbu: Nádherná živá hudba na obrad a svadobnú hostinu


Fotograf a kameraman: Kým hudobník krásne spomienky na svadobnom obrade vytvorí, fotograf alebo kameraman ich pre vás zachytí. Keď budete v budúcnosti spomínať na váš veľký deň, svadobné fotografie a video zábery vás do okamihov, kedy ste si povedali svoje „áno“, zakaždým okamžite prenesú. Vďaka nim si tak váš svadobný obrad budete môcť pripomenúť aj po rokoch. Aj v tomto prípade odporúčam siahnuť po profesionáloch, ktorých práca je na kvalitnej úrovni. Predsa len, ide o deň, ktorý sa vo vašom živote už (väčšinou) opakovať nebude. Ak si s výberom toho správneho kameramana či fotografa neviete dať rady, oslovte ktoréhokoľvek z mojich spoľahlivých kolegov z Asociácie svadobných profesionálov.

Fotograf a kameraman

Starejší a koordinátor: Veľkou pomocou pre vás bude, ak viaceré organizačné povinnosti zveríte vašej pravej ruke. Môže ňou byť napríklad starejší či svadobný koordinátor, ale pokojne aj vaša družička či člen rodiny. Jeho / jej úlohou bude najmä usmerňovať svadobných hostí a dodávateľov, riešiť nečakané problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť, a dohliadať na hladký priebeh celej svadby. A vy si tak budete môcť bezstarostne užívať váš veľký deň!

Prečítajte si: Svadba vonku: Toto je jej 5 úžasných výhod!

Čo ďalšie treba zariadiť?

Keď máte dodávateľov na svoj svadobný obrad dohodnutých, je čas pozrieť sa aj na ďalšie dôležité veci, ktoré bude treba pred sobášom pod holým nebom pripraviť. Tu je ich stručný prehľad:

Výzdoba a dekorácie: Príroda je sama o sebe prekrásnou kulisou, ktorá bude tvoriť dokonalú ozdobu vášho svadobného obradu. Aj svadba na lúke, pri lese či v záhrade si však nepochybne zaslúži aspoň malé skrášlenie. Či už pôjde o kvetový oblúk, pod ktorým si poviete svoje „áno“, uličku lemovanú kaskádovými kyticami, drevené dekorácie alebo svetelné reťaze, všetky tieto doplnky prispejú počas vášho civilného sobáša k nádhernej romantickej atmosfére. Ak sa na výzdobu neodvážite sami, oslovte svadobnú agentúru, ktorá ju pre vás pripraví. Tá môže okrem dekorácií zabezpečiť aj stoličky na sedenie pre vašich hostí – áno, ani na tie by ste pri svadobnom obrade vonku nemali zabudnúť.

Dekorácie a výzdoba

Ozvučenie: Aby bolo každé slovo vonku zreteľne počuť, rečníci by mali hovoriť do mikrofónov. Tie bude treba zabezpečiť spolu s celou aparatúrou. Môžete tak spraviť vo vlastnej réžii, ak však budete mať na svadobnom obrade DJ-a alebo hudobníka, požiadajte o túto službu priamo jeho. Sám na svadby nosím okrem klavíra a reproduktora aj mikrofóny pre oddávajúcich. Už neraz som tak mladomanželov, ktorí na ozvučenie sobáša pri plánovaní svadby pozabudli, zachránil doslova v hodine dvanástej. :)

Ozvučenie

Elektrická energia: Tento bod s viacerými predošlými úzko súvisí. Ozvučenie, osvetlenie či niektoré hudobné nástroje potrebujú k svojmu chodu „šťavu“. Ak sa váš obrad bude konať v exteriéri reštaurácie či hotela, elektrinu vám sem ľahko pomôže dotiahnuť záhradná predlžovačka. Čo však robiť, ak pôjde o odľahlý kút sveta v prírode mimo civilizácie? V takomto prípade pouvažujte nad benzínovým generátorom. Vyberte si dostatočne kvalitný model, ktorý nebude príliš hlučný, aby jeho zvuk atmosféru vášho obradu nenarúšal.

Elektrina a technické vybavenie

Doprava a ubytovanie pre hostí: Ak sa váš sobášny obrad koná na inom mieste ako svadobná večera, nezabudnite zabezpečiť dopravu pre vašich hostí. Oslovte prepravnú spoločnosť, ktorá vám podľa počtu svadobčanov ponúkne vyhovujúci autobus. V prípade, že sa hostia budú prepravovať vlastnými autami, uistite sa, že sa v blízkosti dejísk obradu i hostiny nachádza dostatočné množstvo parkovacích miest. Pre svadobčanov, ktorí pricestujú z väčšej diaľky, môžete tiež zabezpečiť ubytovanie. Túto možnosť ponúkajú mnohé svadobné lokality, nezabudnite sa preto na ňu poinformovať.

Pripravte si plán B

Kým všetky spomenuté prípravy máte pod svojou kontrolou, počasiu ani pri tej najväčšej vôli nerozkážete. Dážď, silný vietor, horúčava či chlad, to sú všetko nepríjemnosti, ktoré vám môžu na svadobnom obrade pod holým nebom poriadne skomplikovať život. Preto je dôležité mať v zálohe aj plán B.

Pre prípad dažďa si pripravte „mokrý variant“ v podobe stanu alebo prístrešku. Pri nárazovom vetre najviac pomôže mať k dispozícii vnútorný priestor, kam budete môcť obrad operatívne presunúť. Reštaurácie alebo hotely, ktoré sú obklopené krásnym parkom, sa preto zdajú byť pre vonkajšie civilné obrady ideálnym riešením.

Nenechajte sa zaskočiť ani úmornou horúčavou či treskúcim mrazom. Pre prvý extrém počasia je dobré byť vybavený slnečníkmi, ventilátormi či vejárikmi pre svadobných hostí. Ak naopak očakávate, že bude vonku chladno, majte po ruke deky a vonkajšie ohrievače.

Počasie

Aký je priebeh civilného obradu?

Keď nastane deň „D“, je dobré mať predstavu o tom, ako bude váš svadobný obrad prebiehať. Poďme sa na to teda v krátkosti pozrieť.

Pred sobášom sa na mieste začnú schádzať vaši svadobní hostia. Môžete si pre nich pripraviť malé občerstvenie či welcome drink, aby sa po dlhej ceste trochu zasýtili. Vhodný pri týchto momentoch je tiež romantický hudobný sprievod, ktorý v prírodnom prostredí navodí nádhernú atmosféru.

Keď bude do obradu zostávať už len niekoľko minút, všetci svadobčania sa pousádzajú na pripravené stoličky. V tom čase by sa už mali na mieste nachádzať aj matrikár a oddávajúci. Tým je zvyčajne starosta alebo poslanec obce, v ktorej sa svadobný obrad koná.

Samotný civilný obrad pod holým nebom je krásnym a emotívnym zážitkom. Začína svadobným pochodom alebo inou piesňou, ktorú si sami zvolíte. Pri tónoch hudby prichádza najčastejšie najprv ženích s matkou a po nich nevesta s otcom. Nikde však nie je napísané, že príchod na sobáš musí vyzerať presne takto. Pokojne ho môžete obohatiť a zapojiť doň napríklad aj vaše družičky či svedkov.

Civilný svadobný obrad

Úvodné slovo patrí matrikárke, ktorá najskôr privíta vás aj všetkých prítomných. Následne odovzdá slovo oddávajúcemu starostovi, aby predniesol krátky príhovor. Môže tu tiež zaznieť dojemná báseň.

Po príhovore sobášiaceho príde na rad najdôležitejší okamih svadobného obradu, na ktorý všetci netrpezlivo čakajú. Podľa Zákona o rodine vyjadríte verejne pred svedkami svoj súhlas s uzavretím manželstva – poviete si svoje „áno“. Ak sa tak stane, oddávajúci vyhlási vaše manželstvo za právoplatne uzavreté.

Teraz si so svojou polovičkou vymeníte svadobné prstene, dáte prvý novomanželský bozk a spolu so svedkami podpíšete zápisnicu o uzavretí manželstva. Aj v týchto momentoch nastáva na obrade priestor pre romantickú pieseň. Ak by vám ulahodil klavírny sprievod, pokojne si u mňa rezervujte svoj termín.

Záverečné slovo patrí opäť matrikárovi, prípadne oddávajúcemu. Zablahoželá vám k uzavretiu manželstva a popraje všetko najlepšie do spoločného života. Stane sa tak vašim prvým gratulantom.

Civilný obrad sa končí odchodom mladomanželov uličkou, pri ktorom opäť znie pieseň podľa vášho výberu. V sprievode hudby prichádzate na miesto, kde vám budú gratulovať vaši svadobní hostia.

Prečítajte si: Piesne na obrad: Tieto nádherné skladby vyčaria tú pravú romantiku!

Záver

Nuž a to je všetko. Verím, že po prečítaní týchto užitočných informácií bude pre vás organizácia svadobného obradu pod holým nebom hračkou. Je toho síce trošku viac, na čo treba pri svadbe vonku v porovnaní s klasickou svadbou na úrade myslieť, no ak budete postupovať podľa tohto návodu, na konci dňa pôjde nepochybne o nádherný okamih, ktorý si ponesiete v spomienkach celý život.

Som svadobný pianista Peter Zbranek a hudba je mojou celoživotnou vášňou. Svojou hrou rozdávam radosť a zimomriavkové emócie mladomanželom po celom Slovensku. A nie len na sobášnych obradoch. Romanticky tiež sprevádzam svadobné večere či prvé novomanželské tance. Nezriedka dokonca zapojím na svadobnej hostine do akcie aj svoj spev, aby som ľudovými a populárnymi piesňami roztancoval celé osadenstvo.

Bude mi cťou dotvoriť svojimi tónmi aj vaše najkrajšie životné okamihy. Prečítajte si, čo o svojom zážitku povedali nevesty, ktorým som už hral, vypočujte si ukážky mojej tvorby, a napíšte mi svoju predstavu na e-mail info@pianista.sk alebo prostredníctvom tohto kontaktného formulára.

Bonusom naviac je možnosť nádhernej súhry klavíra a huslí, ktorú vám prinášam s huslistkou Victoriou Linnen. Spolu tvoríme duo PV Acoustic a veľmi radi vám predvedieme, ako sa váš svadobný obrad môže stať výnimočným zážitkom, ktorý sa vám vryje hlboko do srdca.




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.