Na toto si dajte obrovský pozor: 7 rád, ako sa pri výbere svadobnej hudby nepopáliť!

Na toto si dajte obrovský pozor: 7 rád, ako sa pri výbere svadobnej hudby nepopáliť!

Svadobná hostina si bezpochyby vyžaduje premyslenú prípravu a plánovanie. Spomienky svadobných hostí sa najčastejšie viažu práve na atmosféru na nej. Starosť o dobrú zábavu na svadbe leží najmä na pleciach DJ či hudobníkov, preto nepodceňte ich výber. Čoho sa vyvarovať a ako sa vyhnúť nečakaným nepríjemnostiam? Som svadobný pianista a v tomto článku vám poradím.

Hudba, ktorá bude zážitkom. Nechajte sa uniesť nádhernými tónmi klavíra.

1. Majte realistické očakávania

Milujete živú hudbu alebo sa vám veľmi páči kapela s klarinetom? Výborne. Objednajte si ju. Majte však na pamäti, že nebude môcť zahrať ľubovoľnú pieseň, ktorú by ste si želali. Hudobníci môžu byť profesionáli, ale to neznamená skvelú interpretáciu všetkého. Na druhej strane, repertoár DJ je prakticky neobmedzený, jeho hudba však zasa nedokáže nahradiť čaro a atmosféru živého koncertu. Ak vás rozpočet až tak netlačí, zabezpečte si na svadbu hudobníkov rôzneho žánru. Okrem svadobného DJ to môže byť napríklad hudobný sólista. Harmonikár je overenou klasikou. Ak túžite po troche elegancie, oslovte svadobného klaviristu či saxofonistu.

Vystúpenie pianistu si môžete rezervovať priamo tu.

2. Myslite aj na svadobných hostí

Pri výbere hudby nezabudnite na svadobných hostí. Budú tam najmä mladí, starší ľudia či malé deti? Myslite na všetkých a vyberte si takých hudobníkov, ktorí sa dokážu prispôsobiť publiku. Kvalitní muzikanti vedia pružne reagovať na náladu hostí a roztancovať väčšinu z nich. Tanečná zábava zvykne začínať kolom pre deti, staršími hitmi, poprípade ľudovkami. Mladí ľudia si zase prídu na svoje pri disco štýle. Vhodné je hudobné žánre počas večera trochu prestriedať, nešťastím však je, ak to DJ preženie a zaradí rôzne štýly do jedného tanečného kola. Vybehnete na parket a vychutnávate si polku s vašim partnerom, keď sa jej tóny zrazu zmenia na štýl techna. Dobrý dôvod na odchod.

Prečítajte si tiež: Hudba na svadbu: Takto sa zabavíte a ušetríte!

3. Vyberte si profesionála, čo plní dohody

Nie je to sci-fi, ale realita. Nejednej neveste sa už stalo, že dohodnutý DJ na svadbu jednoducho neprišiel. Prečo? Menej seriózni DJ na svadbu neprídu aj pre banálnejšie dôvody, než je vážne ochorenie či úraz. Napríklad sa im v termíne vašej svadby naskytne možnosť lepšieho zárobku, a tak namiesto seba pošlú nejakú náhradu, v tom horšom prípade vôbec nikoho. Vyberte si preto spoľahlivého človeka a vyhnite sa radšej všelijakým amatérom, ktorí len skúšajú zarobiť. Seriózni dodávatelia zvyčajne ponúkajú možnosť zabezpečiť svadobnú hudbu zmluvou. Jej súčasťou sú aj povinnosti hudobníka v situácii, že by sa skutočne nemohol z vážnych príčin dostaviť na vašu svadbu.

V tomto článku som pre vás spísal 5 overených rád, ako vybrať svadobnú hudbu.

4. Nielen to, čo sa vám páči

Možno sa vám v mysli vynárajú obľúbené skladby, ktoré presne sadnú na výnimočné chvíle počas svadobného dňa. Povedzte hudobníkovi o svojich želaniach. Nezabudnite sa tiež spýtať, aké piesne zvykne hrávať pri vstupe, na prvý tanec, na tanec s rodičmi a podobne. Je medzi nimi nejaká skladba, ktorá sa vám nepáči alebo vám pripomína nepríjemné zážitky? Požiadajte o jej vyškrtnutie z playlistu. Nechcete predsa pri prvom tanci s budúcim manželom pod dojmom piesne spomínať na vášho bývalého, že?

Prečítajte si: Piesne na svadbu: Unikátny zoznam TOP 100 pesničiek pre váš deň D!

5. Nevyberajte len podľa ceny

Peňazí je málokedy nazvyš. A cena za svadbu sa môže vyšplhať do astronomických výšok. No nič nepokazí svadbu viac, ako zlá hudba. Práve hudba totiž na svadbe vytvára atmosféru a od jej výberu do veľkej miery závisí, ako sa vy aj vaši svadobní hostia budete zabávať. Za kvalitu sa však, žiaľ, platí a šetrenie na tejto položke by vás mohlo napokon vyjsť naozaj draho, keď aj nie finančne, určite aspoň emočne. Ak musíte držať rozpočet pod kontrolou, ušetrite radšej inde ako pri výbere hudobníkov. Napríklad na poschodiach svadobnej torty.

Cene hudby na svadbu som sa podrobne venoval v tomto samostatnom článku.

6. Nezabudnite na hudbu medzi tanečnými kolami

Udržujte atmosféru, aj keď nehrá hudba do tanca. Nemusí znieť na plné obrátky. Svadobní hostia častokrát využijú stretnutie pri svadobnom stole aj na rozhovory. Spríjemnite im chvíle či už počas svadobnej večere, alebo v prestávkach medzi dvomi tanečnými kolami citlivo vybraným hudobným podmazom. Môže znieť z reproduktorov, no slávnostnú atmosféru lepšie dodá živá hudba. Tento priestor nevtieravo vyplní napríklad klavírne intermezzo.

Prečítajte si tiež: Živá hudba na svadobný obrad: TOP 5 možností pre jedinečný zážitok!

7. Zarezervujte si hudbu včas

Už ste sa rozhodli pre konkrétnu kapelu, DJ či hudobníka? Tak nečakajte s rezerváciou. Pár mesiacov vopred nie je priskoro. Tí najlepší sú obsadení aj rok dopredu, najmä v „svadobných“ mesiacoch. Neváhajte hudobníka osloviť hneď, ako si na matrike či na fare dohodnete presný termín sobáša.

Prianie na záver

Nech vám počas svadobného dňa hudba prispeje k radosti, šťastiu a krásnej atmosfére medzi vami a vašimi hosťami. Ak by som mohol byť jeho súčasťou, bolo by mi cťou. Som svadobný pianista Peter zbranek a svojou hrou na klavíri už dlhé roky spríjemňujem mladomanželom ich veľký deň. Za ten čas som už tiež stihol spoznať viaceré výborné svadobné kapely či DJ-ov, ktorí sú skutoční profesionáli vo svojom odbore. Preto ak sa budete chcieť vyhnúť nepríjemnostiam, o ktorých som písal v článku, rád vám pri výbere svadobnej hudby poradím. Pozrite si ohlasy od neviest, vypočujte si ukážky skladieb z môjho repertoára, a pokojne sa mi ozvite e-mailom na adrese info@pianista.sk alebo prostredníctvom kontaktného formulára na tejto stránke. Urobte tak radšej hneď po prečítaní tohto článku, aby ste mali väčšiu šancu, že budem mať dátum vašej svadby ešte voľný. V prípade, že vám klavír nestačí, môžem vám zahrať spolu s huslistkou Victoriou Linnen, s ktorou tvoríme hudobné duo PV Acoustic. Filmové skladby a covery svetových hitov v našom podaní budú príjemné na počúvanie, no vyzvú vás a vašich hostí aj k veselej zábave.




Páčil sa vám článok? Možno zaujme aj vašich priateľov. Zdieľajte ho s nimi na Facebooku.